Ekra Gassebol Frykerud Värmland Sverige Europa Tellus Vintergatan Universum

Start
Uppåt
En kajak blir till
Kajakbygge 2
Tuilik
Black Pearl

 

 

 

Kajakbygge

Nu är den klar, min nya grönlandskajak. Eller i alla fall nästan klar, fråga är om den någonsin blir riktigt klar. Jag åkte till Vålådalen i slutet på juli, vilket är den självklara platsen att åka till om man skall bygga en traditionell grönlandskajak... Det var hemslöjdskonsulenterna i Jämtland som stod som kursarrangörer, och Anders Thygesen på Kajakkspesialisten.no som var instruktör. Så här såg den ut när jag premiärprovade den hemma i dammen. Visst är den vacker!

Följ den spännande födelsen i Lennart Nilssons fantastiska bildserie "En kajak blir till".

När jag byggde den så var utgångspunkten att det skulle bli en dagsturs- och rollkajak. Den har liten volym, och vi gjorden väldigt tight, kanske lite för tight. När jag kom hem gjorde jag en ny sittbrunnssarg som var lite större än den ursprungliga, som var helt rund. Anledningen var att det blev för svårt att komma i och ur kajaken. Eftersom den har liten volym, är den låg. Då blev vinkeln för benen när man skall i och ur för dåligt, så det skavde väldigt på knän och hälar. Det känns bättre ur säkerhetssynpunkt att det är lite lättare att komma i och ur. Men det är fortfarande inte lätt... Den är inte gjord för att ta mycket packning, och även om det kanske finns utrymme så är det trångt att få in packningen.

För att göra en  ny sittbrunnssarg blev jag tvungen att göra en basningslåda. Det tog mej tre dar att göra den, av marinplywood, en kokplatta, en kastrull inhandlad på second hand och en slang. Men den fungerar, och själva sargen gick förvånansvärt lätt att böja efter den mall jag tillverkat.

Jag har också monterat en skädda. Jag paddlade ut till Lurö en helg, och ut gick det bra för det blåste ganska lite. När jag skulle hem blåste lite mer, och kajaken visade sig vara hopplöst lovgirig. Jag klurade lite på en lösning, för jag ville gärna ha en reglerbar skädda, och kom fram till att det borde gå att göra en kombination, med en liten fast skädda som samtidigt fungerar som skäddabox för den rörliga delen (se bilder nedan). Vajern till denna drog jag akterut och sedan längs relingen fram till sittbrunnen på utsidan, så jag slapp göra hål i kajaken. Det fungerar, men jag har hittills konstaterat att jag nog inte behöver den rörliga delen utan jag har lyckats få bra balans i den fasta skäddan. Men det behövs mer testning.

Till kajaken har jag en sittbrunnssäck som vi tillverkade på kursen. Den är gjord i lite grövre impregnerad canvas, som jag penslat på utsidan med latex. Den är inte helt vattentät, men det tror jag inte är nödvändigt. Framförallt är den bra för att hindra sand och smuts att komma in i kajaken, vilket sliter på duken.

Jag har också sytt mej en Tuilik, fast en moderniserad variant. Tuiliken är grönländarnas traditionella paddeljacka som knyts runt sittbrunnssargen, handlederna och ansiktet så att det blir tätt. Min är gjord efter en beskrivning i Cunninghams "Building the Greenland kayak", som förutom bygginstruktioner även innehåller lite annat bra-att-ha och pyssel.  Jag gjorde min Tuilik i ett tvålagers vattentätt och andande material, med ett integrerat neoprenkapell. Jag har också satt på latexmuddar i ärmar och hals för att göra den tät (det skall ju vara en rollkajak!). Materialet har jag köpt från Shelby.fi.