Ekra Gassebol Frykerud Värmland Sverige Europa Tellus Vintergatan Universum

Start
Uppåt

 

 

 

En kajak blir till

Här kommer lite bilder från byggandet. Jag rekommenderar att gå en kurs om man vill bygga en kajak, för då har man en kursledare som redan har gjort de flesta misstagen. Dessutom hade vi otroligt trevligt. Det var ett gött gäng som pratade mycket kajak under tio dagar. Det var fantastiskt skönt att få vara på Vålådalens fjällstation och kliva upp på morgonen, äta frukost, bygga kajak, fika, bygga kajak, äta, bygga kajak, fika, bygga kajak och sedan äta kvällsmat och prata kajak, och kanske bygga lite till... Att så helt få gå upp i en uppgift utan att behöva bry sig om något annat var en härlig känsla. I kursen ingick lunch och två fika, så det var bara frukost och kvällsmaten som jag behövde bry mig om. De var en hel del nyfikna som tittade in i lokalen där vi höll till, bla hamnade jag på bild i Östersundsposten.

Så här såg det ut när vi startade, två plankor. Anders hade gjort färdiga sittbrunnssargar åt oss. Ganska fort så började det faktiskt likna en kajak. Här har relingen formats och tvärträna på däcket satts på plats. Härnäst skall masiken på.

                

Vi var sju stycken som gick kursen samtidigt.

Här basar Anders spanten på min kajak. Detta gjorde han lite "på känn". Det är viktigt att det ser bra ut. Vi satte fast köllinjen innan spanten.

Nu är spanten, köllinjen och sidolisterna på plats. Alla spant har pluggats mot köllist och sidolist och alla pluggar har vi täljt själva. Det finns inget lim och inga spik eller skruv i kajaken, bara träplugg och lintråd. På bilden kan man kanske se att jag har fått sänka ner tvärträet bakom sittbrunnen så mycket det gick, för att göra det lite lättare att komma i kajaken. Nu skall däcksribborna på plats.

Dag och Göran byggde Baidarkor, vilket innebar lite mer jobb, eftersom det är fler spant och dubbla lister. Anders övervakar. Göran i full koncentration och Dag känner så att ribborna sitter där de ska.

                      

Anders och Sverker hjälps åt att plugga spanten. Det var många gånger bra att ha fler än två händer.

Skrovet är färdigt och oljat med linolja. Kajaken var absolut som vackrast nu. Det kändes nästan synd att klä in detta vackra skrov i duk.

Så var det dags för den obligatoriska gruppbilden. Göran, Poul, Dag, Povel, Anders, Sverker, Anders och jag, alla stolta kajakbyggare.

Povel var otroligt duktig att arbeta i trä, här är han i sytagen, före oss andra. Det var mycket hyvlande under kursen, och de enda elverktyg vi använde var borrmaskinen. Nu tycker jag att jag är riktigt duktig på att hyvla, och har köpt mig två nya hyvlar.

För att snabba på lite blev det teamwork mot slutet.

Duken har kommit på plats och är hopsydd en gång längsmed.

Denna konstinstallation kallas ringar på vattnet... Lackade sittbrunnssargar på tork.

Sargen påsydd.

Kajaken grundmålad. Fler lager färg kom på hemma. Det började regna när jag var ca halvvägs i målningen, så vi fick ordna lite provisoriskt inne (och skura färgfläckar från golvet).

Anders visade lite kajakteknik. Det var varierande kajakvana bland oss kursdeltagare. Sen är det lite speciellt hur man bär och kliver i och ur en dukad kajak.

Så här tar man sig upp i kajaken om man har vält.

Dags för hemfärd!

Första provturen hemma.