Ekra Gassebol Frykerud Värmland Sverige Europa Tellus Vintergatan Universum

Start
Uppåt

 

 

 

Tuilik

En Tuilik är grönländarnas traditionella kajakplagg, som gjordes i sälskinn. Den snördes åt runt ansiktet och händerna så att det blev tätt, och sedan snörde man åt runt sittbrunnssargen. En del tycker det låter obehagligt att man skall knyta fast sig i kajaken, men för grönländarna var wet exit aldrig ett alternativ. Det var för kallt i vattnet. Till min grönlandskajak har jag sytt en moderniserad variant. Den är gjord i ett tvålagers andande och vattentätt material, som jag köpt hos Shelby.fi där jag även köpte neoprenet. Till det har jag köpt latexmuddar till ärmarna och till halsen på dykaffären, det var billigare än jag väntat mej. Dessa skall limmas med ett speciallim, som Boel hade lite över av. Neoprenlim hade jag sen tidigare köpt på dykaffären. Jag har följt beskrivningen i Cunninghams bok (Building the Greenland Kayak, McGraw Hill köpt hos Amazon.com), här kommer en sammanfattning av hur jag gjort. Det är inte speciellt svårt, undantaget huvan och fastsättningen av den. Sen beror det på hur mycket finlir man vill göra. Jag är van sömmerska.

Jag har börjat med ett dubbelvikt tyg, där jag ritat ut jackan efter mina mått. Jag har gjort min kortare än vad Cunningham säger, eftersom jag skall ha neopren nederst. Om man inte har neopren måste tuiliken vara tillräckligt lång för att man skall kunna lägga sig helt ned bakåt (vilket man gör när man rollar tex).  Problemet blir då när man sitter rakt upp och skall paddla så har man ett stort veck i knäet. Där samlas det vatten, och man har en kall och blöt vattenpöl i knäet, inte trevligt. Neopren är ju ganska töjbart, därför behövs inte lika mycket tyg, kapellet sitter spänt över sittbrunnen, inget veck - inget vatten! Betydligt torrare och behagligare, dessutom varmare, det blir ingen kondens på insidan neoprenet. Cunningham rekommenderar att den skall vara knälång, men jag har inte gjort min längre än till höften ungefär.

Fördelen med att vika tyget som i figuren ovan är att man inte får  nån söm på ovansidan (axlarna) som kan läcka vatten när det regnar. Jag klippte ut efter mallen, och gjorde ett runt hål i halsen som passar till latexmudden. Det är enklast att limma dit den nu, innan man börjar sy ihop, så att man kan lägga alltihop plant när man limmar.

Sedan gjorde jag huvan. Det var svårt med passformen, men jag prövade mig fram lite. Jag har ansträngt mig lite med designen, dels med reflexband och svarta kontrastband, men också med justeringsmöjligheter på på längd och bredd. Jag satte ett blixtlås fram, eftersom den inte måste vara tät, utan tätningen sitter i halsen. Av den anledningen har jag också gjort dräneringshål så att vatten som kommer innanför huvan skall kunna rinna ut.

 

Huvan sluter tätt om ansiktet. Latexmudd i halsen.            Dräneringshål.             Justering på två håll.     Och så satte jag dit mitt eget "skrytmärke".

Huvan sydde jag fast medan jag hade allt plant, det är lättast att komma åt då. Jag var tvungen att bredda den lite, då jag inte riktigt tänkt på att halsmudden måste ligga innanför, och inte skall sys genom. Men det blev en dekorativ svart kant extra. Huvan har jag inte brytt mig om att sömtäta, mer än att jag har lagt seamsealer på sömmen längst upp. Alla andra sömmar på jackan är tejpade.

För att dekorera jackan lite sydde jag på reflextejp och svart band lite snett på ärmarna. Sömmarna tejpades förstås.

Sedan sydde jag ihop sidsömmarna. Nu upptäckte jag att jag hade mätt lite snålt på ärmvidden, så jag fick sy i en kil i ärmen. Sömmarna stickades och tejpades.  Jag fick även förlänga ärmarna lite. Jag sydde på nederdel med kardborrejustering.

      

Ytterärm med justering.                                         Innerärm med latexmudd.                                  Dekorering som syns.

Ärmmuddarna valde jag att sätta på en liten kortare ärmbit, som blir "innerärm".  Här behöver man passa storleken så att de passar när man skall sy på dem på ärmen. Därefter limmade jag på ärmmuddarna. Jag letad upp två flaskor med lagom vidd så att jag kunde trä på muddarna från ena hållet och ärmen från det andra (champagneflaskor visade sig funka...). Jag vek ärmen ca två-tre centimeter och lade på lim på ärmen och mudden. Limmet fick torka en stund, innan jag vek tillbaka ärmen så att den hamnade över mudden. Limmet fäster direkt, så det måste bli rätt från början. Tack vare flaskan blev det inga veck, och jag kunde pressa ihop bitarna ordentligt. Sedan syddes dessa "lösärmar" fast i jackan och tejpades.

 

För att kunna göra neoprenkapellet mallade jag av sittbrunnssargen, och mätte sedan hur mycket det gick att töja neoprenet i båda riktningarna. Sedan chansade jag på att dra av några centimeter hela vägen runt om. Den första jag gjorde drog jag av för mycket, den blev mycket svår att få på (detta testade jag innan jag sydde fast den i jackan, som tur var). I slutändan drog jag inte av något, eftersom mallen var gjord på ytterkanten av sittbrunnssargen, och för att sitta fast skall den vikas över, och så skall man ha lite material för att fästa gummicorden.

Jag klippte ut efter mallen i neoprenet, klippte ett ganska runt hål för kroppen. Sedan limmade jag en rak, ca 10 cm bred remsa runt hålet, lagom lång för att gå runt höfterna. Detta limmas med neoprenlim. Sedan sydde jag för hand runt om på båda sidor, där jag ser till att inte sticka igenom neoprenet, utan försöka hålla mej i ytan.

Det svåraste var att fästa gummicorden runt "kapellet". Jag försökte sy fast corden genom att sy genom både den och neoprenet samtidigt som man sträcker corden. Jag började med att försöka sy själv, vilket kostade mig nästan en tusenlapp i reparation av symaskinen. En skomakare fick uppdraget, men gick bet. Michael prövade att sy på sitt jobb, men det funkade inte heller.  Dags att hitta någon annan lösning...

Jag köpte lite bredare svart resår (2,5 cm) som jag sydde fast runt om som en kanal. Fördelen med att ha resår är att resultatet fortfarande är elastiskt, samt att det går att dra ytterkanten så att kanalen blir slät, utan veck när man syr runt. Detta måste sys med sicksacksöm eller elastisk söm. Därefter trädde jag gummicorden genom kanalen och knöt ihop den bak. Funkar alldeles utmärkt, förutom att knuten bak kanske inte är så snygg.

Ytterkanterna på undersidan kapellet penslade jag med latex, dels för att det inte skall glida så mycket, men ffa för att det inte skall suga in vatten på insidan av kapellet.

Sedan sydde jag fast jackan mot kapellet. Jag vek jacktyget över kanten så att det täckte båda sidorna, och sicksackade runt om. Här måste man sträcka neoprenet, eftersom det är kortare. Sedan har jag tätat sömmen med Seamsealer.

Då skall de väl vara klart då? Har provat den och konstaterat att den läckte lite i ena ärmen, så där har jag tätat sömmen ordentligt. Sedan har jag varit i badhuset, och där blir man våt ändå till slut. Kan vara så att sittbrunnen inte är helt tät än heller.