Start
Loggbok
Eskimåsväng
Kajaklänkar
Prylar
Kajakbygge

 

 

 

Nu äntligen!

Så känns det  väldigt ofta nu, för ibland tar det lång tid innan det hamnar nåt på hemsidan. Sommaren 04 hade en höjdartur i St. Annas skärgård i början på juni + en mängd kortare men finare turer. Det blev ett antal bassängträningar, så nu ligger  utmaningen i att  handrolla! Nu inför sommaren 05 ser jag fram emot kajakbyggandet som jag fick i födelsedagspresent. Det blir i slutet på juli, då det skall byggas en dukad kajak. Bilder kommer säkert på hemsidan så småningom.

Sommaren 03 innehåll bland annat kajaksymposiet på Lurö, samt ytterligare en kortare semestertur där. Det blev också en veckas västkustpaddling när vi tog oss från Röe till Råssö. Plus alla dagsturer. Åsså skall jag inte glömma att nämna bildandet av Karlstads långfärdspaddlare, nätverket för paddelsugna i Karlstadtrakten.

Säsongen 02s höjdare var när vi åkte till ASKR i Vesterålen vid  Lofoten. Bilder finns i loggboken.

Min kajak

Min kajak är en North Shore Buccaneer Polar. Den inhandlades från Orust-Kajak. Det var en svår väntetid innan den kom. Boel och jag hade ägnat en del tid på semestern till att åka runt och prova kajaker, för att jag skulle hitta den rätta. Varför jag fastnade för den här kan jag inte riktigt förklara, förmodligen så var det känslan när man sitter i den. Storleksmässigt passar den mig väldigt bra, jag sitter bra med god kontakt med kajaken. Den dan jag provade den blåste det rätt mycket, men vi provade en liten tur ut i blåsten och sjön, och kajaken uppförde sig väldigt väl. Jag kände mig trygg. 

En annan stor fördel för mig är att den är lätt att bära och lasta på och av bilen. Jag fixar det ganska enkelt själv.

 

 Glad paddlare i fula glasögon

Roder eller skädda? Vilka diskussioner det kan skapa… Jag valde med skädda, för jag vill inte sitta och styra hela tiden, utan vill kunna använda kraften i benen ordentligt. Dessutom såg jag det som en utmaning att faktiskt lära mig att paddla ordentligt så att jag inte behöver rodret. Polarn är dessutom sådan att den har en svängd köllinje, vilket gör att den är lättsvängd utan roder. Jag har märkt att justeringen av skäddan är ganska känslig, så det är inte svårt att ställa in den kurs man vill ha. Jag har ännu inte saknat rodret!

 

Boels nya kajak är en Sirius. I bakgrunden Magnus i Orcan och Lasse.

Jag hade innan lånat min svågers Offshore Seagull, numera Lasses. Jag var ganska säker på att jag inte skulle köpa en liknande kajak. Jag ville ha nåt där jag satt bättre, men också nåt som var lite mer lättsvängt och livligare. Många har synpunkter på Seagullen, jag tycker den är helt OK att paddla. Den går även bra att paddla utan rodret om man vill. Problemet är att sitsen sitter högt upp, och att man har dålig kontakt med kajaken. Då känns den rank. Lasse plockade ur sitsen och satt på bara ett sittunderlag. Då kände han sig mycket säkrare. Den är också enormt lättdriven, och man får i mycket packning.

 

Morten i Lasses kajak, i nedförsbacke. (Numera har jag lärt  mig hur man fixar sånt..)

Eftersom jag då hade vant mig vid att paddla med VKV:s kolfiberpaddel, kändes det viktigt att få en lätt paddel. Jag blev väl lite övertalad att köpa en Robsonpaddel, i pressad glasfiber. Ungefär lika lätt, men starkare, enligt de som vet. Dyr! Tycker den är bra att paddla med, men har inte så mycket att jämföra med. Är inte lika halkig som VKV:s, men ger istället mer skavsår.

Jag har numera utökat min paddelsamling till att också  omfatta en Epic kolfiberpaddel. Den är delbar, med lite mindre blad. Dessutom har jag tillverkat min egen grönlandspaddel efter Björn Thomassons beskrivning.