|
|
St Anna skärgårdInge hade inbjudit till paddeltur i St. Annas skärgård. Eftersom jag aldrig varit på östkusten och paddlat så tvekade jag inte. Boel skulle också med, så vi bestämde att vi skulle starta lite tidigare än de övriga, eftersom vi hade tid. Vi gjorde upp att vi skulle ses vid Tyrislöt ca kl. 14 på lördagen. Under packningsbestyren på fredagskvällen kom jag plötsligt ihåg att det var nåt med skäddan... Jag hade skickat ner skäddan istället för upp sist jag drog upp kajaken, och nu sitter skäddan fast! Efter mycket pyssel och svärande, och med en utomordentligt användbar Leatherman lyckas jag till sist få den att lossna. Vajern har en rejäl knyck, och jag använder tången för att försöka räta ut den. Känner ett visst missmod, en vecka i St.Anna utan skädda känns inte lockande. Men det visar sig senare att den funkar helt OK. Lördag På vägen till Tyrislöt navigerade
jag för första gången i "skarpt läge" med GPS-navigatorn till bilen. Jag skulle
också förbi bokhandeln i Resten av navigeringen gick utmärkt, och jag var framme i Tyrislöt i ganska bra tid. Jag parkerade och gick ner till vattnet för att se mig omkring. Ringde Boel för att kolla läget, och hon var på ingång och kom 5 min efter mig. Packningen av kajakerna gick bra, men det var lite tveksamt om de verkligen skulle flyta med så mycket packning, vi hade ju packat för 10 dagar utan proviantering. Vi ger oss av åt nordöst och snurrar runt lite i bland kobbar och skär runt Missjö, och landar framåt kvällningen på Viskären på en slät och fin klipphäll.
Kvällsidyll Söndag Morgonen därpå drar vi vidare först lite söderut, sedan österut när vi rundat Kupaklint. Det är fint väder och lite vind, så vi drar oss ut mot ytterskären och vänder norrut. Efter ett tag inser vi hur svårt det är att ta sig fram utan att inkräkta på fågelskyddet, så vi följer farleden norrut. Lunchen intas på St. Högholmen, och vädret ger oss en chans att klä av oss och exponera våra bleka kroppar för solen. Vi rundar Lovö och vänder sedan västerut igen, snirklandes mellan öarna. Vi tar en eftermiddagsfika på Ören, där jag lockas att ta årets första bad.
Vi rundar efter lite slingrande Kallsö, och hittar en fantastisk lägerplats på norra udden av Bastö i det smala sundet mot St. Kornholmen. När vi lagar middag kommer ett gäng tyskar i kajaker glidande förbi.
Måndag På måndagen bestämmer vi oss för att runda N. Finnö. Det blåser rejält, är kulingvarning, men från väst så det stör oss inte så mycket, mer än att vi får rejäl motvind. Vi kämpar oss fram norrut och söker lä från öarna. Vi passerar mellan Risö och Vrångö och när vi svänger ut efter sundet där så får vi all motvinden rätt på oss. Jag tycker inte om motvind!! Vi väljer så småningom att korsa över till den norra sidan och försöka få lite lä av Djursö. Det är lite bättre. Vi passerar under en märklig träbro. Jag trodde först att det bara var för gångtrafik, men det passerar bilar över den. När vi är lite närmare ser jag att det är en mycket gedigen konstruktion. I sundet har vi lite mindre motvind, och inte så mycket sjö.
När vi kommer ut på andra sidan så tilltar vinden igen, men vi svänger snar söderut på insidan av N. Finnö, och en kort bit får vi njuta av att ha både vind och sjö i ryggen. Snart läas vi av öarna, men har ändå god fart av medvinden. Vi har hunnit bli riktigt hungriga, så Stallholm får duga som lunchplats. Där har vi utsikt över bron mellan fastlandet och N. Finnö.
Resten av färden blir behaglig och vi kan surfa lite på väg ut i Korsfjärden/Finnfjärden. Vi är tillbaka i Tyrislöt i lagom tid för att möta upp med Inge, Arne, Jonas och Henrik.
Det blir ett glatt återseende av Inge. De övriga är nya bekantskaper, som skall visa sig mycket trevliga. En del packningsbestyr återstår så vi hinner slappa lite Boel och Jag. Jonas har en Feathercraft som skall monteras ihop, och vi följer den processen med intresse. Det går väldigt smidigt och fort. Min grönlandspaddel väcker lite uppmärksamhet bland ickepaddlare på land. Vi sätter av söderut, och korsar Finnfjärden igen, och går sedan lite österut. Jag och Boel har ju känt på sjön förut, så den är inget problem för oss, även om den har tilltagit lite. Den blir också större när vi kommer längre ut i fjärden. Tisdag
Det regnar inte när vi tar lunchpaus.
Vid slutet av regnbågen finns en Arne...
Vår lägerplats i skiftande ljus, och regn vid horisonten.
När det regnar ute får man sitta i tältet och äta chips.
Inge och Arne går igenom dagens etapp och planerar för morgondagens.
Kvällsljus över vår lägerplats Onsdag
Arne torkar tält
Här försöker vi komma överens om var vi är.
Harstena i kvällsljus
Torsdag Torsdagen fick bli en vilodag där vi utforskade Harstena. Dessutom hade vi en sån fantastisk lägerplats!
Denna myrstack passerade vi på väg mot "centrum", där stigen gick genom lummiga skogar.
Vi blev inbjudna till Elof, som är huvudman på ön och som hade mycket intressant att berätta. Här är hans samling av vättar, som är gjorda från riktiga fåglar. Dessa säljs bla till turister. Eftersom vi inte hittat brunnen som skulle finnas blev vi erbjudna vatten.
På Harstena finns en tjärn med inplanterade röda näckrosor.
Detta är en spindel som simmade omkring i tjärnen. Den simmar under vatten med hjälp av en luftblåsa som den tar med sig för att kunna andas.
Harald badade faktiskt på riktigt. Boel och Inge övade eskimåsväng. Inge passade på att tvätta håret. I med schampo, ett varv, lite schampo kvar, ett varv till.
Planering av morgondagens färd. Jag fick ägna mig åt att torka kartor, då mitt kartfodral börjat läcka vid stängningen. De var snart lika blöta igen, och jag fick pussla ihop dem med tejp när jag kom hem.
Arne trodde inte riktigt på oss när vi pratade om våfflor, så nu blev han lite snopen när våffeljärnet kom fram tillsammans med sylten och grädden. Man kan konstatera att vi hade lite olika matkultur. Boel och jag åt trerätters, och det gjorde Arne med. En burk med köttbullar, en burk med potatis och en burk med efterrätt!
Fredag Fredag morgon bjöd på lugnt väder och strålande sol. Vi gav oss ut för att besöka Själbådarna längst ut i havsbandet. Det var förr tillhållet för stora bestånd av säl. Jakten på säl var en viktig del för överlevnaden för de som bodde på Harstena. Så småningom försvann sälarna, vilket sägs ha berott på att militären började flyga över här. Vi fick i varje fall en fin paddling ut med riktig horisontkänsla. Vi lyckades också ta oss iland på ett av skären. Trots det lugna vädret var dyningarna betydliga, och det var inte helt lätt att komma intill och ur kajaken.
Lördag
|