Start
Uppåt

 

 

 

Polcircle tour '00 

 

I början av augusti förra året så tog jag mig en liten tur eftersom tôsa ändå skulle jobba. Den siste juli la jag i ettan vid två tiden på eftermiddagen och fyra dagar senare bromsade jag in framför garaget igen med 324.6 underbara mil på trippen. I Sverige kördes 171.0 mil på 18 timmar och 32 minuter samt 9 sekunder. I Sverige förbrukades ca 0.7054 liter/mil med en snitthastighet av 91.68 km/h. Målet var att komma en bit upp i Sverige och till slut så kom vi fram (vi: Min lilla Helge eller Bamse, jag har inte bestämt mej för vilket än, och jag) till Torne träsk, strax söder om Riksgränsen . Tyvärr så var det fullt på campingplatsen så vi fick nöja oss med ett rum på Björkliden högfjällshotell. Sen fortsatte vi den underbara fjällvägen över Björnfjell ner till Narvik. Vi hade nog tänkt att hinna med en sväng ut till Å på Lofoten oxå men det får vi ta nästa år. I Norge har dom underbara vägar, speciellt för en Varadero, många och långa tunnlar och mycket vackra broar så det är väl inte konstigt om man stannar vid varannan bro för att kolla, lite yrkesskadat skall man väl va. Nåväl, turen fortsatte söderut och efter en kort övernattning vid Svartisens högfjellshotel så passerades snart polcirkel (Om det nu är någon cirkel, strecke jag såg såg att sö rakt ut sö att). Här kunde man också se på lite krigsmonument, köpa t-shirt och bli fotograferad så att man vet att man verkligen har varit där.

Sen var det en lugn färd dom återstående 107 milen ner till hytta i Trysil dit vi anlände vid 04 tiden på morgonen rejält frusna, hungriga och med en lätt touch av träsmak i ändan. Dagen efter fortsatte vi så sakteliga henm till Gassebol. Och jag tror att jag hann ända fram till verandan, det är ca 17 meter mellan garaget och verandan, innan jag längtade tillbaka ut på vägen med Bamse/Hälge.

En titt i anteckningsboken ger vid handen att turen genom Norge var ca 153.6 mil som det tog ca 22 timmar, 13 minuter och 49 sekunder att köra. I Norge var bensinförbrukningen ca 0.5250 liter/mil men då var medelhastigheten också bara 75.04 km/h. Denna fördelning mellan Norge och Sverige får väl skyllas på att 45:an upp igenom Sverige verkligen inbjuder till höga hastigheter och håller man uppåt 160-170 så är den inte alls så rak och utan kurvor som det sägs. I Norge däremot så är det sällan man lyckas komma upp i dom lagstadgade 80 km/h men det gör inget för det är så fint och Pent ändå. Vi kommer snart åter Norge.

 

Hela turen blev 324.6 mil på 40 timmar, 45 minuter och 58 sekunder med ett snitt på 84.07 km/h och en snitt förbrukning på ca 0.6189 liter/mil, vem var det som sa att Hondas V-motorer var törstiga? Jag tycker nog att det är helt ok. Enligt GPS'en (Garmin GPS III+) så hade vi färdats ca 3245 kilometer under turen, en diff mot trippen på hela 900 meter efter ca 325 mils körning, här måste till krafttag för att kalibrera trippen på motorcykeln, sådana felmätningar kan inte tollereras.